Eenzijdige relatietherapie - De methode Enkelzijdig Relaties Verbeteren ERV

ERV® – De methode voor eenzijdige relatietherapie

Eenzijdige relatietherapie is een benadering waarmee alle relaties vanuit één kant verbeterd kunnen worden. De therapeutische methodiek die hiervoor is ontwikkeld is Eenzijdig Relaties Verbeteren ERV.

Eenzijdige relatietherapie kan ingezet worden voor liefdesrelaties, maar het is beslist niet alleen bruikbaar voor stellen!

Vrijwel elke hulpvraag draait immers om relaties. De relatie tussen ouders en kind, de relaties met vrienden, het verlies van dierbaren of het wennen binnen een nieuwe groep collega’s… ERV is er ook om familierelaties, vriendschappen, werkrelaties en alle andere denkbare relaties tussen mensen te verbeteren.

Acute Sense Training biedt voor psychologen, therapeuten, mediators en counselors opleidingsmogelijkheden op het gebied van eenzijdige relatietherapie. Zo is er de Opleiding ERV voor vakmensen. Daarnaast is er een losse trainingsdag die ook open staat voor belangstellende leken.

Heb je belangstelling voor therapeutische behandeling met Eenzijdig Relaties Verbeteren? Dan kun je terecht bij Anachroon Therapie.

Waarom eenzijdige relatietherapie?

Eenzijdige relatietherapie onderscheidt zich doordat de therapeutische interventies 1-op-1 plaatsvinden. De therapeut of counselor werkt bij ERV dus steeds met één persoon tegelijk. Je aandacht gaat volledig uit naar de beleving van de cliënt. Daardoor kan er gemakkelijker op onbewust niveau gewerkt worden en kunnen bewuste en onbewuste belemmerende gedachten en gevoelens worden verholpen. De veranderingen die optreden bij de toepassing van ERV bevinden zich niet alleen op communicatief niveau, maar gaan veel dieper.

Diepgaander dan tweezijdige relatietherapie

Levenspartners kunnen op die manier ieder voor zich werken aan hun aandeel in het probleem. In veel gevallen zijn er namelijk oorzaken die verder terug gaan dan deze relatie. Misschien speelt het zelfbeeld een rol, of indrukwekkende gebeurtenissen in het verleden, of de dynamiek in het gezin van herkomst.

Kindertherapie en gezinstherapie

Ook bij de therapeutische behandeling van kinderen is deze methodiek erg waardevol. Tussen ouders en jonge kinderen bestaat namelijk per definitie een ongelijke hiërarchische verhouding. Eenzijdige relatietherapie maakt het mogelijk dat alle gezinsleden vanuit hun eigen beleving aan hun relatie werken, waardoor de situatie voor allemaal verbetert.

Door toepassing van Eenzijdig Relaties Verbeteren voelt de relatie direct beter. Er bestaat daardoor geen twijfel over het resultaat. De cliënt ervaart het namelijk direct zelf.

Wanneer de methode Eenzijdig Relaties Verbeteren?

Verder zijn er tal van relatieproblemen waarbij maar een persoon in je praktijk verschijnt. Bijvoorbeeld omdat de ander niet mee wil of kan komen, of omdat het niet gepast is dat te vragen. Enkele voorbeelden van casussen waarbij eenzijdige relatietherapie de voorkeur heeft:

 • arbeidsconflicten
 • relatie met dementerende ouder
 • vechtscheidingen
 • relatie met ongeboren kind
 • de ander ervaart geen probleem
 • overtuiging dat het relatieprobleem alleen aan zichzelf ligt
 • de ander is onbereikbaar of overleden
 • plotseling verbroken liefdesrelatie
 • een van beiden is verbaal sterker
 • angst voor gesprek
 • relatie met familielid met verstandelijke beperking
 • schuldgevoelens of schaamte
 • behoefte aan compassie
Eenzijdige relatietherapie ERV
Eenzijdige relatietherapie ERV

De interventies van Eenzijdig Relaties Verbeteren zijn te gebruiken voor het verbeteren van recent verstoorde relaties, langdurig verstoorde relaties en relaties die nooit goed zijn geweest. ERV is gericht op het verbeteren van de beleving van de ander, de zelfbeleving en de beleving van de relatie.

Eenzijdige relatietherapie is geschikt voor gebruik met volwassenen en kinderen.

Eenzijdige relatietherapie met dieren

Ook is ERV met succes toegepast voor het verbeteren van de relatie met een dier. Zo is deze methode waardevol gebleken bij het verbeteren van de relatie tussen de cliënt en diens hulphond. Mensen die een angst hebben ontwikkeld voor hun eigen dier zijn ook gebaat bij ERV. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een oudere hond die zich steeds dominanter gaat gedragen binnen het gezin, maar ook aan de samenwerking tussen ruiter en paard. Na een beangstigende ervaring zal de ruiter vertrouwen voor twee nodig hebben. Hij zal zelf zich weer ontspannen en veilig moeten voelen. Zozeer zelfs, dat het paard weer durft te vertrouwen op zijn leiding en weer met plezier en overgave wil samenwerken.

Relatie met jezelf

Bovendien biedt ERV diverse mogelijkheden om de relatie met jezelf ingrijpend te verbeteren.

Je zou kunnen zeggen dat het daar uiteindelijk mee begint. Want alleen wie zichzelf liefheeft, heeft ruimte om anderen lief te hebben.