De relatie met een dementerende verbeteren


De relatie met een dementerende verbeteren

Heeft je ouder, je partner of een andere dierbare last van dementie? Dan kost deze verslechterende relatie je waarschijnlijk veel energie. Misschien voor de ander, maar vooral voor jezelf wil je waarschijnlijk graag de relatie met een dementerende verbeteren, om tal van redenen.

Je wilt bijvoorbeeld:

    • warmte, vertrouwen of verbondenheid ervaren binnen jullie relatie
    • oude pijn verwerken terwijl je vader of moeder zich er niets van herinnert
    • jullie ‘rolverwisseling’ in afhankelijkheid een plek geven
    • je verdriet over wat er niet meer is tussen jullie verwerken
    • optimaal genieten van de tijd die je nu samen doorbrengt

Mensen kunnen zich in zo’n situatie machteloos voelen. Je wilt zo graag ruimte bieden aan positieve gevoelens, maar je verdriet, boosheid of zorgen verhinderen je de tijd die je samen nog hebt prettig en waardevol te beleven. Je bent in een vicieuze cirkel terecht gekomen. Wat je nu nog samen kunt, kan over een tijdje niet meer en hoe harder je je best doet de relatie nu zinvol vorm te geven, hoe minder dat lijkt te lukken. En je denkt met meer zorgen, onmacht en frustratie aan de tijd waarop je terugkijkt op vandaag, en wellicht denkt:

‘Had ik toen maar… toen het nog kon.’

Dit is niet nodig. Het is mogelijk éénzijdig – dus vanuit jou zonder dat daarvoor inzet vanuit de ander nodig is – jullie relatie te verbeteren. Hierbij zet je onder intensieve begeleiding een aantal stappen.

relatie met een dementerende

Je heelt oude pijn, zodat jouw oude herinneringen – die je ouder zich niet herinnert – geen negatieve gevoelens meer oproepen. Daardoor veranderen je gedachten èn je gevoelens over jullie verleden en over je ouder. Het biedt je de ruimte met compassie naar jullie relatie te kijken. Compassie voor je ouder en – net zo belangrijk – compassie voor jezelf.

Je rouwt om wat er niet meer is tussen jullie en over wat er eventueel nooit geweest is en ook nooit meer zal zijn. Jouw verdriet en gemis zijn reëel en begrijpelijk. Neem ze serieus, zodat je je weer kunt richten op wat er wèl is tussen jullie. Het wordt nooit meer zoals het was, maar het kan ook onder deze omstandigheden goed zijn. Soms wordt de relatie zelfs beter dan ooit!

Je ouder is nog maar deels de ouder die je hebt gekend. Je bent al veel van deze vertrouwde persoon kwijt geraakt. Maar je kunt je ook laten verrassen door de nieuwe persoon. Je krijgt oog voor de mogelijkheden en geniet van bijvoorbeeld de intimiteit, mildheid, onvoorspelbaarheid of juist de voorspelbaarheid van je ouder.

Hoe naar de dementie ook is, het kan jullie relatie soms een nieuwe kans geven.

Op zondag 19 februari verzorg ik een presentatie over dit onderwerp:

Presentatie: De relatie met een dementerende ouder eenzijdig verbeteren
Datum: zondag 19 februari 2017
Tijd: van 14:30 tot 15:30 uur
Locatie: Villa Oosterveld, Rijksweg-West 65, Elden (Arnhem Zuid)

Kom gerust vrijblijvend deze presentatie bijwonen. Deelname is kosteloos. Meld je wel even tevoren aan.

Meld je hier aan voor de presentatie >>

of lees meer over het 3-maandenprogramma Relatie naar de Top >>

Welkom!