Hoe Gruwella de Vil transformeerde in Sneeuwwitje


De transformatie van Gruwella de Vil naar Sneeuwwitje

Wat is dit toch een fantastisch vak, vooral als je getuige kunt zijn van zo’n ingrijpende transformatie…

Voor Luuc was ik hulpverlener nummer 7. Hij had zijn buik vol van het praten, tekenen, veranderen, acteren, begrijpen, knutselen en oefenen met al die juffen, mijnheren en mevrouwen die hij al had meegemaakt.

Zijn moeder en haar vriend kònden niet meer, zoals moeder mij met tranen in de ogen had toevertrouwd. Luuc had in de loop der jaren een hartgrondige hekel aan zijn vader gekregen en wilde eigenlijk helemaal geen contact meer. Hoewel vader en moeder verwikkeld waren geraakt in een vechtscheiding, waren ze het over één ding roerend eens: Luuc had een moeder èn een vader nodig, die hij beiden regelmatig bezocht. Eenzijdig Relaties Verbeteren was hun laatste hoop.

hypnotherapie met kinderen

Daar dacht Luuc inmiddels anders over. Hij wilde ècht niet. Als hij het weekend naar zijn vader en diens nieuwe vrouw zou gaan, begonnen op dinsdag al de woede-uitbarstingen en huilbuien. Het was dan ‘ieder kwartier ruzie’ in huis. Tegenover zijn jongere broer gedroeg hij zich op die dagen nog agressiever dan anders en deed hij hem vaak pijn – soms half-en-half per ongeluk – zodat ze zelfs bang waren de jongens alleen te laten zonder toezicht. Eenmaal bij vader zat hij voornamelijk te Appen en te Skypen met zijn moeder en zijn vrienden thuis, negeerde hij zijn vader en had heftige conflicten met zijn ‘bonusmoeder’.

In de zomer zou Luuc met zijn vader, bonusmoeder en jongere broer drie weken op vakantie gaan naar Frankrijk. Luuc had bij dat vooruitzicht slapeloze nachten waarin hij half-sluimerend in gedachten verschrikkelijke ruzies beleefde.

Transformatie van zijn vader

Tijdens de behandeling ontdekte Luuc een andere kant van zijn vader. Er was de vader die alles wilde weten, dwingend en overheersend. Maar in een vergeten hoekje van zijn bewustzijn ontdekte hij ook de vader die grappig was, sterk en beschermend.

Zijn bonusmoeder werd door Luuc beschreven als een fanatieke, stiekeme en gemene vrouw. Ze schudde hem door elkaar, schreeuwde en beschuldigde hem achter zijn rug om van van alles en nog wat, waardoor hij van zijn vader telkens de wind van voren kreeg. Ze wilde dat hij allerlei klussen in het huishouden deed en het was nooit genoeg. Met zijn tanden op elkaar geklemd verbijt Luuc:

‘Eigenlijk lijkt ze ontzettend op Gruwella de Vil met haar zwarte haar en haar witte gezicht.’

Naast de relatie met zijn vader hebben we dan ook veel aandacht besteed aan het verbeteren van de relatie met zijn bonusmoeder. Al bij de tweede sessie komt Luuc opgetogen binnen met het nieuws: ‘Ze is ineens veel aardiger geworden!’

De transformatie van zijn bonusmoeder

Tijdens drie maanden therapie en begeleiding zijn steeds meer van Luucs positieve gedachten en gevoelens ontdooid. Behalve Luuc, werkte ook vader in een eenmalige sessie eenzijdig aan het verbeteren van hun relatie.

Bij de afronding van het 3-maandenprogramma vertelt Luuc dat hij uitkijkt naar de vakantie in Frankrijk. Hij verwacht dat hij het soms wel oneens zal zijn met zijn broertje, zonder dat daar dan ruzie van komt. Hij verheugt zich op de grapjes die zijn vader maakt met de jongens. Met zijn bonusmoeder heeft hij ontdekt dat ze het allebei leuk vinden om samen te koken en daar heeft hij ontzettend veel zin in.

Eenzijdig Relaties Verbeteren met kinderen, transformatie met ERV

‘Weet je’, vertrouwt hij me toe, ‘ze is eigenlijk heel lief.’ en:

‘Ik moet vaak denken aan Sneeuwwitje als ik haar zie.’

 

– Omwille van de privacy van Luuc en zijn familie zijn namen, foto’s en plaatsen in overleg vervangen door pseudoniemen. –

Wil jij dit ook leren?

Wil je leren om volwassenen en kinderen zoals Luuc te helpen eenzijdig hun relaties te verbeteren?

Geef je op voor de

Trainingsdag Leer Enkelzijdig Relaties Verbeteren – ERV®

voor coaches, therapeuten en belangstellenden.

 

>> Schrijf je hier in <<